corry met koptelefoon.jpg
Met het oog op de Schelde (2008)
PZC vrijdag 3 juli 2008

Levensechte excursie als integere ode aan het loodswezen

Door Rolf Bosboom

Een man met een fluorescerend jack komt aanfietsen en vraagt wat ruimte aan de verzamelde mensen om zijn fiets te kunnen stallen.

Hij roept iets, vertelt wat en nodigt uiteindelijk de mensen uit om een kijkje te nemen in de stalling.

Pas dan wordt duidelijk dat alles onderdeel is van de voorstelling Met het oog op de Schelde, waarmee het Vlissingse festival Onderstroom gisteravond werd ingeluid. Alles gebeurt zo natuurlijk, terloops en vanzelfsprekend dat vrijwel niemand doorheeft dat het stuk reeds is begonnen. Het spel van de vier acteurs (Kristin Arras, Fred van der Hilst, Hans Thissen en Johan De het stPaepe) is de grote kracht van de voorstelling, in combinatie met de rake tekst van regisseur Wim Staessens.

Het stuk is opgezet als een rondleiding in en rond de gebouwen van zowel het Nederlandse als het Belgische loodswezen, waarbij het viertal (allemaal met een andere band met het vak) mooie anekdotes vertelt. Het is zo levensecht dat het publiek - dat voor de zekerheid ook reddingsvesten krijgt omgehangen - als vanzelf gaat reageren op verhalen en de neiging krijgt vragen te stellen.

Tegelijkertijd is het wel degelijk een (leerzame) excursie, waarbij de bezoekers op plekken komen die doorgaans strikt verboden zijn voor buitenstaanders. Maar vooral is Met het oog op de Schelde een mooie, sobere en integere ode aan het loodswezen

- De voorstelling is vandaag te zien om 18.30, 20.00 en 21.30 uur, morgen om 15.00, 16.30, 20.00 uur en 21.30 uur en zondag om 13.30, 15.00 en 16.30 uur. Vertrek: achterzijde pand loodswezen.

 
Adres Wim Staessens